هر آنچه که در مورد پاسپورت و ویزا گرفتن باید بدانید

آیا تا به حال به قصد مسافرت، کار و یا تحصیل از کشور خود خارج شده اید؟ اگر چنین بوده، چه مراحل اداری را برای خروج از کشور طی کرده اید؟آیا تا به حال شنیده اید که مراحل اداری گرفتن پاسپورت و ویزا یا روادید کاملا وابسته به شانس بوده و در صورت آنکه بخت با شما یار نباشد، نمیتوانید به کشور مقصد مسافرت کنید؟ آیا واقعا مساله شانس در گرفتن ویزاحقیقت دارد؟ به عنوان مثال، احتمالا شما نیز این جمله را بسیار شنیده اید که گرفتن ویزای بعضی از کشورها دشوار است. اگر چنین باشد، چه گام های اساسی برای دریافت ویزا نیاز هست؟


آیا تفاوت بین ویزا و پاسپورت را می دانید؟

پاسپورت (passport) که نام فارسی آن گذرنامه است و در  گذشته های دور، تذکره مرور نامیده می شد، سند هویتی بین المللی برای شناسایی رسمی فرد است که از سوی هر دولتی برای شهروندان آن کشور صادر می شود.

طبق رتبه بندی انجام شده، و بر اساس شاخص پاسپورت هنلی، پاسپورت ایرانی رتبه ۹۶ از جهت آزادی مسافرت را داراست (هم رتبه با پاسپورت بنگلادش، کوزوو و لبنان



ویژگی های گذرنامه:

  1. گذرنامه از یک جهت مجوز خروج فرد از کشوری است که تابعیت سیاست داخلی آن کشور را دارد. گذرنامههمانند یک شناسنامه معتبر بوده و تابعیت و هویت دارندگان خود را تایید می کند. این نکته بسیار مهم است، چرا که در تعدادی از کشورها مانند کره شمالی و در گذشته شهروندان کوبایی و مردمان بلوک شرق، حق سفر به بیرون از کشور را نداشتند.
  2. گذرنامه،تضمین کننده امنیت و حقوق مسافر در قلمرو دیگر کشورها از سوی کشور مبدا است. البته این موضوع، تابع قدرت سیاسی و بین المللی کشور صادر کننده گذرنامه است.
  3. با وجودگذرنامه، می توان از دیگر دولت ها اجازه ورود به خاک آن کشورها را گرفت.

ویزا یا روادید

  1. ویزا یا روادیداجازه ورود به یک کشور است که توسط کشور مقصد صادر می شود. در حقیقت ویزا یک مهر یا برچسب است که در پاسپورت زده شده و با خود پاسپورت، متفاوت است.
  2. گردشگران هنگام برگشت به کشور خود گذرنامه را لازم دارند اما نیازی به ویزا ندارند.
  3. پاسپورت به مدت پنج سال اعتبار دارد، امااعتبار ویزا به طور موقت توسط کشور مقصد تعیین می شود.
  4. برای سفر به تمامی کشورهای خارجی داشتن پاسپورت الزامی است ولی داشتن ویزا بستگی به کشور مقصد دارد.
  5. اما با گرفتن ویزا، به طور صد درصد به کشور مقصد وارد نمی شوید، چرا که گرفتن ویزا تضمینی برای ورود به کشور مورد نظر نیست و افسران مهاجرت در مرزها می‌توانند از ورود مسافران به دلایل مختلف جلوگیری ‌کنند.
  6. نوع ویزایی که دریافت می کنید، در زمان ورود به هر کشور، نشان‌ می‌دهد هدف سفر شما چیست، چه مدت در آن کشور اقامت خواهید کرد و آخرین مهلتی که برای ورود به کشور مورد نظر دارید، چه تاریخی است
  7. از یکم ژانویه ۲۰۱۸، شهروندانایرانی در ۳۸ کشور نیاز به گرفتن ویزا ندارند و یا در هنگام رسیدن به کشور مقصد می توانند ویزا بگیرند.

در اینجا لیست ۳۸ کشوری که برای ورود به آنها نیاز به گرفتن ویزا ندارید و یا می توانید در فرودگاه کشور مقصد اقدام به گرفتن ویزا کنید و یا آنکه به صورت الکترونیکی، ویزای خود را تهیه کنید، لیست شده اند:

کشورهایی که نیاز به ویزا ندارند

کشورهایی که ویزای الکترونیکی صادر می کنند

کشورهایی که در زمان ورود به مقصد ویزا صادر می کنند

ارمنستان

آنتیگوا و باربودا

بولیوی

دومنیکا (Dominica)

آذربایجان

کیپ ورد (Cape Verde)

اکوادور (Ecuador)

بنبن: کشوری در غرب آفریقا

کومور (Comoros)

گرجستان (Georgia)

کامبوج*

جیبوتی (Djibouti)

هاییتی (Haiti)

ساحل عاج (Côte d’Ivoire)

گینه بیسائو (Guinea-Bissau)

مالزی (Malaysia)

گابن (کشوری در غرب آفریقا)

لائوس (Laos)

میکرونزی (Micronesia): کشوری در بخش غربی اقیانوس آرام

قرقیزستان (Kyrgyzstan)

لبنان (Lebanon)

صربستان (Serbia)

لسوتو (Lesotho)

ماداگاسکار (Madagascar)

ترکیه

نیجریه

مالدیو (Maldives)

ونزوئلا

قطر

موریتانی (Mauritania)

کردستان عراق

سنت کیتس و نویس (Saint Kitts and Nevis)

موزامبیک

 

سائو تام و پرینسیپ (Sao Tome and Principe)

نپال

 

سریلانکا*

پالائو (Palau)

 

اوگاندا (Uganda)

رواندا (Rwanda): کشوری در آفریقای مرکزی*

 

زامبیا (Zambia)

ساموا (Samoa)

   

تاجیکستان

   

سیشل (Seychelles)

   

سومالی (Somalia)

   

تانزانیا

   

تیمور

   

توگو  (Togo)

   

زیمباوه

   

تووالو (Tuvalu)

تنها کشوری که ایرانی ها اجازه ورود به آن ندارند، لیبی است!!!

بخش هایی که با ستاره (*) مشخص شده اند، مربوط به کشورهایی است که می توانید به صورت الکترونیکی و یا در زمان ورود به کشور مقصد، ویزا دریافت کنید.

مهرگذرنامه و ویزا



تقریبا در بیشتر موارد، و در زمان ورود و خروج به کشور در پاسپورت ها مهری زده می شود و روی آن اطلاعاتی مانند زمان ورود و خروج، نام کشور، و نوع وسیله ای که به آن کشور مسافرت کرده اید مشخص می شود. علاوه بر آن، شکل مهر هر کشوری متفاوت است و به عنوان مثال، مهری که روی پاسپورت زده می شود، می تواند به شکل مربع، دایره، لوزی و دیگر اضلاع باشد. علاوه بر آن، رنگ مهر ورود و خروج نیز با هم متفاوت است.

**برای کشورهایی که عضو ویزای شینگن هستند، فقط یک مهر زده می شود.**

کشورهایی مانند استرالیا، کانادا، ایالات متحده امریکا، ایرلند، بریتانیا، کره جنوبی و ال سالوادور تنها در زمان ورود، مهر روی پاسپورت می زنند.

هنگ کنک، ماکائو، و اسرائیل نیز کشورهایی هستند که هیچ مهری برای ورود و خروج صادر نمی کنند. اما تکه کاغذی جداگانه برای ورود در اختیار مسافر می گذارند.

اولین گام: گذرنامه گرفتن

در حال حاضر از نظر ظاهری، گذرنامه های سنتی و بیومتریک در دنیا صادر می شوند.

کشور ایران از سال ۲۰۱۱ تصمیم گرفت، گذرنامه های بیومتریک صادر کند. بنابراین در اینجا روی این نوع از گذرنامه ها صحبت می شود.

گذرنامه بیومتریک یعنی چه؟

بیومتریک نوع ویژه ای از روش های امنیتی برای کنترل دسترسی و برقراری امنیت است که از ویژگی های قابل اندازه گیری و غیر قابل تغییر انسانی استفاده می کند. در گذرنامه های بیومتریک تراشه ای کوچک جا سازی می شود که حاوی اطلاعات افراد است.

ویژگی هایی که روی این گذرنامه ثبت می شود، علاوه بر تصویر و نام، شامل اثر انگشت، رنگ و طرح اسکن قرنیه و یک نسخه دیجیتال از تصویر دارنده گذرنامه است.

به هر حال این نوع از گذرنامه ها امروزه با روش های الکترونیکی و خلاقانه ای تلفیق شده اند که از اشاره به آنها در اینجا خودداری می شود، اما به میزان زیادی، از ارتکاب تخلف جلوگیری می کنند.

شکل زیر مراحل تهیه گذرنامه های بیومتریک را در ایران نشان می دهد:

تاریخچه کوتاهی از صدرو گذرنامه در دنیا:

یکی از اولین اشاره‌ها به کاغذهایی که به عنوان گذرنامه مورد استفاده قرار می‌گرفته است به ۴۵۰ سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد که در کتاب مقدس یهودیان ثبت شده است. بر حسب آنچه در کتاب مقدس عبری در این دوران نگاشته شده است، اولین اجازه نامه به نحیما (یکی از از مقامات دولتی) برای سفر به یهودیه توسط شاه ایران (آرتاکسرکسس ۱) داده شده بوده است تا ضمانتی برای عبور سالم و امن نحیما از اراضی تحت سلطه دیگر فرمانروایان باشد

تقریبا از اواخر قرن نوزدهم بود که امپراطوری بریتانیا برای آسان کردن سفر مسافران، گذرنامه ای را به شکل برگه های کاغذی تکی ایجاد کرد.

یک موضوع مهم: ما انواعی از گذرنامه ها را داریم

  • گذرنامه عادی:این گذرنامه برای متقاضیان عادی و توسط سازمان نیروی انتظامی صادر می شود. اگر در خارج از کشور باشید، گذرنامه توسط کارمندان کنسول وزارت امور خارجه صادر خواهد شد.
  • گذرنامه سیاسی:این نوع از گذرنامه ها، برای افراد خاص است. بدین معنی که این گذرنامه توسط وزارت امور خارجه برای مقامات سیاسی و بستگان همراه آنها که برای انجام وظیفه خاصی مانند سفارت به خارج از کشور می روند، صادر می شود.
  • گذرنامه خدمت:این نوع گذرنامه هم برای کارکنان دولتی و از طرف آن ارگان دولتی صادر می شود. این افراد به طور موقت ماموریتی را در کشورهای خارجی خواهند داشت.

ویزا هم چند نوع است

ویزاها را بسته به هدفی که برای مسافرت دارید، به انواع مختلفی تقسیم می کنند و دسته بندی آنها هم روی مهر ویزا مشخص می شود.

برای مثال انواع ویزای آمریکا در سه دسته قرار دارد:

  1. ویزای کوتاه مدت برای کار و تجارت (دسته B-1)،
  2. گردشگری و بازدید (دسته B-2)،
  3. تلفیقی از هر دو مورد (B-1/B-2)

اما به طور کلی انواع ویزاهایی که می تواند توسط کشور مقصد صادر شود در اینجا لیست شده اند:

  1. ویزای سیاحتی
  2. زیارتی
  3. تحصیلی
  4. با حق کار
  5. ترانزیت
  6. مطبوعاتی
  7. خدمت
  8. متعدد یا مالتیپل
  9. الحاق به خانواده

توضیحاتی درباره بعضی از ویزاهای معرفی شده

ویزای توریستی یا سیاحتی: این نوع از ویزا بسته به کشور مقصدی که دارید و درخواستی که می کنید، بین ۱۵ تا ۶ ماه اعتبار دارد. در این نوع از ویزا، فرد به دنبال سیاحت و گردشگری در کشور مقصد است.

ویزای دانشجویی یا ویزای تحصیلیویزای دانشجویی در دسته ویزاهای بلند مدت قرار می گیرد و شرط اول آن برای اقدام به تهیه ویزا، داشتن پذیرش از یک استاد و دانشگاه کشور مقصد است. این نوع از ویزا بسته به میزان دوره مدت تحصیل ، متغیر خواهد بود .

ویزای دیدار بستگان: این ویزا نیز معمولا بین ۳ تا ۶ ماه صادر میشود و همان طور که از نام این ویزا مشخص هست برای دیدار بستگان درجه ۱ و درجه ۲ به شخص داده میشود. این ویزا بسته به کشوری که انتخاب می کنید، دارای تفاوت هایی است. به عنوان مثال، شرایط ارسال دعوت نامه از یکی از بستگان شما، در کشورهای مختلف متفاوت است و به عوامل متعددی مانند داشتن درآمد کافی، خانه، و حتی شهروند بودن آن کشور دارد.

ویزای تجاری و بازرگانی: ویزای تجاری و بازرگانی به بازرگانان یا کسانی که روابط تجاری با شرکتهای کشور مورد نظر دارند اعطا میشود. در چنین وضعیتی، باید از کشور مقصد دعوت نامه دریافت کنید.

ویزای متعدد: ویزا می‌تواند به صورت single صادر شود که در این صورت به شما تنها اجازه یک بار ورود به آن کشور را می‌دهد. همچنین‌ ویزای شما ممکن است multiple باشد که به این ترتیب، شما امکان ورود و خروج متعدد به کشور صادرکننده ویزا را در طی مدت اعتبار ویزا خواهید داشت.


دانستن چند نکته ضروری در زمینه ویزا

حواستان باشد، زمانی که برای هدف خاصی ویزا می گیرید، باید همان فعالیت را در کشور مربوطه انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است در طول سفر دچار مشکلات احتمالی شوید.

  1. یک قانون کلی وجود داردشما نمی توانید مدت ویزای خود را برای موارد توریستی تمدید کنید. قانون عدم امکان تمدید ویزا برای ویزاهای توریستی و ویزاهای کمتر از ۶ ماه اعتبار است، البته در مواردی خاص مانند مشکلات پزشکی این کار انجام می‌شود.
  2. همواره به یاد داریم که نگهداری از بعضی مداراک بسیار مهم و حیاتی است.مانند شناسنامه و کارت ملی. به این لیست باید گذرنامه و ویزا را نیز افزود. به خاطر داشته باشید که در یک کشور خارجی، گذرنامه به منزله کارت شناسایی و برگه هویت شماست و همچنین داشتن ویزا به منزله ورود قانونی شما به خاک آن کشور است که به همین دلیل باید در حفظ و نگهداری آن کوشا باشید‌. بنابراین از تمامی صفحات گذرنامه و ویزا ۲ سری فتوکپی تهیه کرده و یکسری را در محل اقامت گذاشته و سری دیگر را همراه خود داشته باشید تا در صورت سرقت یا مفقود شدن گذرنامه از آنها استفاده کنید.

و در نهایت شرایط دریافت ویزا

شرایط دریافت ویزا برای کشورهای مختلف متفاوت است؛ برای بعضی کشورها شما به آسانی می توانید ویزای مورد نظر را بگیرید و برای بعضی از کشورها، کار بسیار سخت و پیچیده است. به عنوان مثال و به طور معمول دریافت ویزا برای کشورهای اروپایی، کانادا، ژاپن و آمریکا دشوار است.

در حالت کلی برای دریافت ویزا باید مدارک زیر موجود باشد :

  1. پاسپورت یا گذرنامه با حداقل شش ماه اعتبار
  2. مدارک هویتی
  3. مدارک مالی
  4. عکس

همانطور که گفته شد، برای دریافت انواع ویزا، شرایط نیز متفاوت است. به عنوان مثال وجود دعوت نامه برای دیدار بستگان، و یا مدرک پذیرش از دانشگاه مورد نظر ضروری است.

اطلاعات تماس

برگزاری تورهای تخصصی نمایشگاهی اروپا
(نمایشگاه آلمان، نمایشگاه ایتالیا، نمایشگاه فرانسه)
ویژه هیات های تجاری و بازرگانی

میدان ونک ابتدای خیابان صانعی ساختمان 33 طبقه 4 شرقی واحد 38

22224749 21 98 + / 88887056 21 98 +

3518192 938 98 + (paniznparvaz@)

info[at]panizan[dot]com

Website Traffic

مهمانان